Saturday, March 16, 2013

Jos syöt älä syö

Lainasin kirjastosta Kaisa Jaakkolan "Hormonidieetti"-kirjan.
On kiva lisätä omia ruoka-ahdistuksia ja lukea että mistä erilaisissa ravintofasismeissa on kysymys. Kun poimii sopivasti tietoa kaikista mahdollisista paleo-vhh-lentoemäntä-superurheilija-valtionvirallinenruokasuositus-paleteista, voi pian lopettaa kaiken syömisen ja elää valoravinnolla.

Tai, (vuosia kokeilemani ja hyväksi havaitsemani), tupakalla ja kahvilla.

Toinen mieletön bonus on ihmisten ruokahalun vähentäminen ja mielen pahoittaminen kun voi millä hyvänsä eväsretkellä luetella tuomion enkelin synkällä varmuudella kaikki senhetkisiin eväisiin liittyvät epäterveellisyydet. Ilon vittuilun kautta!

No. Kaisa Jaakkola antaa yhtä jos toista vinkkiä arjen ruokavalintojen parantamiseen. Joistain kohdista tulee kuitenkin mieleen, että onkohan nyt mopo jo rotkossa. Esim: "4. Vältätkö kaloripitoisten juomien juomista aterioiden välillä (kahvi/tee maidon tai kerman kera)?"

Huhhuh. Että tuota. Katsotaanpa.
Jos kiskaistaan oikein tolkun termosmuki sitä kahvia, eli 3 dl mustaa kultaa ja 0,5 dl kevytmaitoa, kerätään kaloripottiin 27 kcal.Siitä 10 kcal on hiilihydraatteja, 10 kcal proteiinia ja 7 kcal rasvaa.

No entäpä tee?
2 desilitrassa teetä on 1 kcal. Yksi! Mutta olihan siinä se maito, tuo salakavala lihottaja. Laitetaan sitä vaikka kaksi ruokalusikallista, enempihän jäähdyttää jo koko motin. Tulokseksi saadaan huikeat 11 kcal.

Kyllä on saletisti niin, että nämä kun jätät pois niin jenkkakahvat sulaa kuin itsestään.

Jaakkola ei pelkää käyttää rautalankaesimerkkejä.
Kirjassa kerrotaan siitä, miten tärkeää on saada oikeanlaisia suolistobakteereja, probiootteja. Lisäksi probiootit tulee nauttia elävinä, eli pakkaus tai säilytys ei saa tuhota niitä.

Tämä on ilmeisesti vaikea asia. Tosi tosi vaikea asia. Käsi ylös ne, jotka eivät tajunneet, olihan tässä aika paljon sulateltavaa (yes, pun intended!).

Teidät on huomioitu. Teille on selvennetty.
Nimittäin sivun mittaisella esimerkillä siitä, miten ei kannata ostaa kultakalaa jos haluaa vetokoiran. Siis sivun. Tarinassa kerrotaan, miten kerrot ystävillesi tarvitsevasi lemmikin, menet eläinkauppaan, menet kenneliin... Mutta vihdoin, per aspera ad astra, saat sen huskyn. Eli probiootin. Eli voitto! Mitä, eikö aasinsilta toiminut?

Eipä sillä, uskon ihan vilpittömästi että kirjassa ja menetelmässä on hyvääkin. Mitäpä huonoa voisi seurata siitä, että vaihtaa ruokavaliostaan asioita puhtaampiin ja terveellisempiin.

Totta puhuen kirja on saanut myös oikeaa, faktoihin (ei ilkeämieliseen leukailuun) perustuvaa kritiikkiä. Myös asiavirheitä on vino pino, mutta kenenpä ensimmäisessä painoksessa ei olisi. (mm. kaurassa on gluteenia, elimistö ei voi valmistaa proteiinia).

Kritiikkiä niiltä, jotka jaksoivat tehdä taustatyönsä vähän paremmin kuin *kröhöm* eräät; Kemikaalikimara
Varpu Tavi
Terveyssatama

Ja niille, jotka haluavat probiootteja, lukekaa tästä; Gefilus vs. Antabus Miia Nuutila Actimel.

No comments: