Tuesday, December 05, 2006

Hei, me pelätään!

Pienenä rakastin lentämistä. Ensimmäisellä lennollani tosin oksensin, enkä tästä johtuen päässyt helikopterilennolle messuilla. Pidin tätä epäoikeudenmukaisena: olinhan lentänyt takaisin oksentamatta, vaikka äiti pitelikin Finnairin valkoista paperipussia leukani alla koko lennon ajan.

Nykyisin lentäminen on kaikin keinoin koitettu tehdä epämukavaksi. Tilaa ei ole, veritulppia uhmaten täytyy ihmisen matkustaa. Koneeseen mennessä näkee ensimmäisen luokan; penkeillä on leveyttä, pituutta ja kallistusastetta. Voi makoilla selällään eikä varpaanpää silti kosketa naapurin tuolinselkää. Tai eihän se enää taida olla ensimmäinen luokka vaan business class: viitaten siihen että yksityishenkilön ei todellakaan kannata tuhlata niin naurettavaa summaa matkustamiseen. "Economy classiin" onkin sitten ahdettu matkustajat kuin karja ainakin. Olen aika pienikokoinen ihminen, mutta jalkoja alkaa pakottaa todella nopeasti. Hirvittää edes ajatella isompia kanssaeläjiä samassa sillipurkissa.

Siinä voi sitten polvet suussa, naapurin kyynärpää silmäkulmassa ja muovitarjottimen sisältö pöydällä uhkaavasti keikkuen kiitellä että on se kuitenkin halpaa tämä. Onko se? Onko se todellakin niin halpaa? Vai ainoastaan halvempaa kuin pröystäilevä business class ja nopeampaa kuin mukavampi matkustaminen?
Haluaisin tietää kuinka paljon enemmän joutuisin lentolipustani maksamaan jos kolme, tai edes kaksi, penkkiriviä poistettaisiin koneesta. Ja ehkä ihan hitusen voisi nipistää sieltä ensimmäisenkin luokan puolelta.

Toinen merkittävä lentomukavuuden latistaja on pelko. Kuinka pitkälle suostumme venymään? Milloin sanomme että nyt riittää, ennemmin kuolen terrori-iskussa kuin alistun levittelemään henkilökohtaiset tavarani kaiken kansan nähden, kantamaan maallisen omaisuuteni minigrip-pussissa ja maistamaan lapsen tuttipullosta
turvatarkastuksessa?

Mutta tähän suostutaan, koska "enhän minä ole terroristi".

Ilmailuhallinnon sivuilla kerrotaan myös toimista tax free-ostosten suhteen.
Turvatarkastuksessa matkustaja tulee esittää sinetöity ja avaamaton pussi sekä ostoksista saatu kuitti.
Sinetöity pussi? Käy järkeen. Avaamaton? Toki. Kuitti?
"Tässä herra turvatarkastaja. Olkaa hyvä ja tarkistakaa että en ostanut lentokentän tax free-myymälästä räjähteitä, vaikka ne olivat siinä hyllyllä hajuvesien ja tupakkatuotteiden välissä."


EU:n ulkopuolisen maan lentoaseman tax free -liikkeistä ei siis voi ostaa nestemäisiä tuotteita ja tuoda niitä mukanaan matkustamoon, vaan ne tulee pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin. Jos lennät EU:n ulkopuolisen maan koneella, nestemäisiä tax free –ostoksia ei voi tehdä myöskään lentokoneessa.
Ja minkä hintainen on tax free-tuote EU:n kansalaiselle EU:n sisäpuolella? No, ostoksensa voi sentään suorittaa ennen turvatarkastusta ja laittaa ne ruumaan meneviin matkatavaroihin.

EU:n komissio on laatinut yhdenmukaistetun luettelon ilma-aluksen matkustamossa kielletyistä esineistä. Esimerkiksi rullalauta on luokiteltu tylpäksi esineeksi jolla voi aiheuttaa vamman.

1 comment:

Anonymous said...

Sinut on haastettu!!!
Kokoa pieni tarina vähintään kolmesta seuraamastasi blogista ja tarinan haasteblogista, ottamalla yksi virke kustakin. Haasta ne blogikirjoittajat tekemään oma tarinansa, joilta lainasit virkkeet, paitsi sitä joka sinut haastoi.