Friday, March 24, 2006

Propagandan uudet vaatteet

Eksyin seuraamaan Sediksen blogia. Blogi muistui mieleeni kun luin Orwellin "vuonna 1984".
Kysyin, sain linkkivinkkejä ja niitä tässä selailin.

Kirjan lukeminen oli hämmentävä kokemus. Etsin seikkailua, sain ristiretken, odotin toivoa, koin pettymyksen, halusin optimismia, sain inhorealismia. Lasisi ovat beibe ruusunpunaa.

Kirjan takakansi vihjaili meidän jo elävän tuota kirjan kuvaamaa aikaa valvontoineen ja ajatusrikoksineen. Valvonta on innoittanut lukemattomia elokuvia ja sarjoja: Truman Show, Big Brother, Valtion vihollinen, Matrix...
Valvontaa kannatetaan, sitä halutaan, sillä luodaan turvallisuuden tunnetta, mutta ihmisellä on kuitenkin pieni tarve kritisoida sitä; entä jos minuakin tarkkaillaan? Salaliittoteoria uppoaa aina hedelmälliseen maahan.

Aihe on siis jo lähes puhkikaluttu. Kamera ei enää hätkäytä: poliisisarjat tuovat eteemme DNA:t, kulkemisen tarkkailun, hiukset, kuidut, syljet, kengänkuvat. Massassa on hyvä olla. Tavallisena olet turvassa. Älä erottaudu joukosta! Tämä sopii suomalaiseen vaatimattomuuteen kuin sika joulupöytään.

Olin kuitenkin kiinnostunut siitä miten tuo kirja on julkaistessaan otettu vastaan.
Googlella löysin mietteitä entisiltä Jehovan todistajilta, Piia-Noora Kaupilta sekä demokratiaherännäiseltä.

Mutta mitä ajatteli aikalainen vuonna 1950? Viittaukset Neuvostoliittoon on aiemmasta suomennoksesta poistettu. Iso Veli vai YYA?
Mitä ajatteli kommunisti, sosialisti, demokraatti? En löytänyt vastausta mutta se oli päällimmäinen ajatukseni kun olin kirjan lukenut.

Mielestäni elämme maailmassa jossa ihmisen henkilökohtaisin omaisuus on matkapuhelin ja intiimein alue sierain. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!

2 comments:

Anonymous said...

Aika jännä fiilis! Olemme tavanneet ennenkin, vaikken sitä tiennyt tullessani tänne vastavierailulle.

Olen nimittäin lukenut sen Sediksen lootaan jättämäsi kommentin. Minusta näkökulma oli oiva, miten aikalaiset suhtautuivat. Aikani olin pitävinäni silmiä auki sillä mielellä, että löytyiköhän niitä linkkejä. Sitten unohdin. Tästä kirjoituksesta saisi nyt sen käsityksen, ettet sinäkään ole saanut linkkejä. Outoa, luulisi noin mielenkiintoisesta asiasta olevan netti pullollaan kirjoituksia.

Kiitos käynnistasi, palaillaan!

Anonymous said...

Hei vaan ja kiitos käynnistä! Tervetuloa toistekkin.
Tosiaan aika huonosti löysin tuota tietoa. Ehkä olin hieman laiskakin, googlettelin ainoastaan enkä paneutunut ihan täydellä teholla syvällisempään etsimiseen.
Talataan paas.