Tuesday, May 13, 2008

Metelin väärti

Mea ja Benrope nostivat esille tärkeän asian.
Sen ydin on tässä: (ote blogilistan uusista käyttöehdoista, jotka muuten hyväksyit silloin kun sisään kirjauduit muutoksen jälkeen)

Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin. Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa.

Uskomatonta! En voi kyllin alleviivata kuinka uskomatonta. Myös Pörrö kertoi mielenkiintoista juttua siitä, miten arvon Sanoma suhtautui kehitysvaiheessa betatestaajien ilmoittamiin virheisiin ja niiden korjaukseen. [edit] Myös Tiina sanaili aiheesta.

Ja mikäli joku miettii että mitäs intressiä Sanomalla on ylipäätään blogeihin, tässä pari ajatusta:
Taannoin kummasteltiin toimittajien kirjoituksia siitä, miten blogit eivät lunastaneetkaan lupaustaan kansalaismediana. Moni ihmetteli silloin että mitä tässä on muka luvattu. No.
Lehti tekee rahaa mainoksilla. Tilausmaksuilla katetaan vain osa kuluista.

Käytetään esimerkkinä erästä leivontablogia joka ei ole blogilistalla (eli tieto siitä leviää pelkästään toisten blogien linkkilistojen kautta). Tällä blogilla on 100 000 kävijää vuodessa. Se on melkein kolmesataa kävijää päivässä. Ajatella jos K-market laittaisi tuolle sivulle mainoksen että nyt kahvipaketti 2,40 (tässä voi myös ajatella sitä että kahvi maksaa tällä hetkellä ainakin euron enemmän). Lähes kolmesataa perheenäitiä, jotka juurikin miettivät että mitäs tänään syötäisiin, näkisivät mainoksen.
Missäköhän K-market mainostaisi? Tuolla blogissa vai päivän lehdessä?
Eli siinä kansalaismedian vaarat. Mainosrahojen ohjautuminen muualle.

Lisäys: Jahah, kehitysblogiin ilmestyi selitys asiasta. Ei näin äkkiseltään vakuuta. Miten helkkarissa siihen voi jotain tekijänoikeuksia tarvita, että saa kertoa mistä blogeissa kirjoitetaan? Linkittämiseen on oikeus ihan joka jätkällä, siinähän kunnioitetaan tekijänoikeutta viimeisen päälle (lähde ilmoitetaan ja sehän riittää).

No comments: